ZDRAVSTVENO VZGOJNI CENTER ALI   CENTER ZA ZDRAVJE   


 Zdravstvena vzgoja s svetovanjem za ohranitev in krepitev zdravja je sestavni del sistema zdravstvenega varstva na primarni ravni in spada med najpomembnejše naloge in oblike dela v osnovni zdravstveni dejavnosti.

 Zdravstveno vzgojni center (ZVC) lahko imenujemo tudi center za zdravje. V Zdravstvenem domu Ivančna Gorica deluje že 6 let.

V ZVC lahko pridete vsi, ki imate kakršnokoli vprašanje o zdravju, o ukrepih, ki bi izboljšali vaše zdravje. Predstavimo vam smernice za spremembo vašega življenjskega sloga, vam svetujemo, če imate povišan krvni tlak, krvni sladkor, maščobe v krvi, povišano telesno težo, če menite, da se premalo gibate, pa ne veste, kako začeti, Svit…. V ZVC izvajamo več vrst delavnic, programov:

KRATKE DELAVNICE

Ohranjanje zdravja (informacije o spremembi življenjskega sloga)

- Test hoje na 2 km (ocena telesne zmogljivosti)

Dejavniki tveganja (krvni sladkor, krvni tlak, maščobe v krvi)


DALJŠE DELAVNICE

- Zdrava prehrana (sprememba prehranskih navad)

- Zdravo hujšanje (zmanjšanje telesne teže za 5-10% v 4 mesecih)

- Telesna dejavnost – gibanje (pomoč pri telesni aktivnosti)

- Da, opuščam kajenje (pomoč k prenehanju kajenja)


INDIVIDUALNA SVETOVANJA :

- za opuščanje kajenja program.

Svit Delavnice potekajo v prostorih ZVC, v kleti Zdravstvenega doma Ivančna Gorica, čakalnica laboratorija. Vodita jih Tadeja Gruden, dipl. medicinska sestra in Bernarda Horvat, prof. zdravstvene vzgoje (trenutno odsotna). 

 

 KDO SE LAHKO VKLUČI V PROGRAME? 

 

  V nekatere programe se lahko vključijo vsi odrasli. V ostale pa glede na tveganje za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so: več kot 20% ogroženost za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, hipertenzija, hiperholesterolemija, kadilci, sladkorna bolezen tip1 ali 2, ITM 30 ali več, telesna nedejavnost…

Vsi, ki želite kaj storiti za ohranitev svojega zdravja, za spremembo svojih navad in razvad, pokličite in preverite.  

 

KAKO SE POZAMEZNIK PRIJAVI NA DELAVNICO?


Za udeležbo na delavnicah ali individualno svetovanje se je potrebno naročiti na telefon 01/7819-019, vsak torek ali četrtek od 12.30 do 14.00 ure ali pa pišite na e-naslov:  zvc@zd-ivg.si


Lahko pa vas vpiše vaš osebni zdravnik, ki odda pisno napotitev v ZVC, vi pa dobite pisno povabilo z vsemi informacijami o želeni delavnici na dom.


KOLIKŠNA JE CENA DELAVNIC ?


Programi za vse naštete delavnice in svetovanja so brezplačni. Plačnik preventivnih programov je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 


PROGRAM SVIT


Program Svit je državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Rak na debelem črevesju in danki je drugi najpogostejši rak na svetu. Bolezen poteka zelo počasi in brez predhodnih znakov, zato je marsikdaj odkrita prepozno. Vsako leto zaradi te bolezen umre mnogo bolnikov. Če pravočasno odstranimo predrakave spremembe na črevesu (polipe), lahko raka povsem preprečimo. Zgodnje oblike te bolezni pa uspešno zdravimo.


Število odkritih obolelih za rakom na debelem črevesju in danki se z starostjo povečuje, zato so v ta program vabljeni moški in ženske med 50 in 69.letom starosti.


Odkrivanje teh sprememb poteka na osnovi pregleda vzorca blata na prikrito krvavitev. Pri osebah s pozitivnim rezultatom sledi kolonoskopija (notranji pregled črevesa). To ne pomeni, da je z vami kaj narobe, šele podrobni pregled vzorca, odvzetega pri kolonoskopiji, bo povedal, ali imate znake bolezni ali ne. Zgodnje odkritje bolezni je najboljša popotnica za nadaljevanje življenja. Ko dobite vabilo v Program Svit, storite nekaj zase in se aktivno vključite v program. V primeri nejasnosti ali če potrebujete pomoč pri izvajanju korakov v programu, nam sporočite in se bomo dogovorili.

SVIT-ova KONTAKTNA TOČKA: vsak četrtek od 14.00 do 15.00 ure v prostorih ZVC, po predhodnem dogovoru. 

Največkrat je šele bolezen motiv, ki nas usmerja v zdrav življenjski slog. Z zdravstveno vzgojo in s svetovanjem za zdravje poskušamo ljudi usmerjati in osveščati k odgovornemu ravnanju do zdravja kot vrednote.        

ZDRAVSTVENO VZGOJNI CENTER - CENTER ZA ZDRAVJE

 

URADNE URE:

TOREK ALI ČETRTEK od 12.30 do 14.00   za posposvet v ZVC  se je potrebno naročiti na tel. 01/7819-019  ali e-naslov . zvc@zd-ivg.si

 

SVIT-ova KONTAKTNA TOČKA

TOREK ali ČETRTEK od 14.00 do 15.00

 

v prostorih Zdravstveno - vzgojnega centra, po predhodnem dogovoru.


 

 


 


 

                                                               

  


http://nadbiskupija-split.com/katehetski/pocetna/puzzle_kuca_animacija.gif

_________________________________________________________________