Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 IZVAJALCI PREVENTIVNIH AKTIVNOSTI V CKZ
TADEJA GRUDEN, diplomirana medicinska sestra

 

Sem vodja CKZ, koordinatorka in izvajalka Programa za krepitev zdravja, izvajalka Pogovornih ur za krepitev zdravja, izvajalka različnih preventivnih aktivnosti za krepitev zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju ter vodja Lokalne skupine za krepitev zdravja.

Zdravstveno vzgojne delavnice izvajam že od leta 2008. V preteklih letih sem izvajala celoten sklop preventivnih delavnic za odrasle in otroke. Z razširitvijo programa pa smo si delo v CKZ razdelili.

V bodoče bom vodila delavnice:


 ·         Zdravo hujšanje - 20 tedenski program, v katerem udeležencem nudimo strokovno pomoč, podporo, razumevanje in znanja na pomembni poti spreminjanja življenjskega sloga. Zavedamo se, da debelost ne predstavlja le tveganja za različne kronične bolezni sodobnega časa, temveč da gre za kompleksno presnovno bolezen, ki ima lahko za posledico različne zdravstvene posledice. Nepravilni pristopi obravnave debelosti namreč lahko vplivajo na npr. izgubo mišične mase, kar je izredno nezaželeno.

 

·         Sladkorna bolezen tipa 2 - delavnica je namenjena tistim, ki imate Sladkorno bolezen tip 2, ki vas vodijo v ambulanti splošne / družinske medicine in ne v diabetološkem dispanzerju. Na delavnici boste pridobili osnovne informacije o Sladkorni bolezni tip 2. Srečanje traja 2 uri.

 

·       S sladkorno boleznijo skozi življenje - delavnica predstavlja nadaljevanje delavnice Sladkorna bolezen tip 2. Namenjena je odraslim bolnikom s Sladkorno boleznijo tipa 2, ki se zaradi sladkorne bolezni vodijo v ambulanti splošne / družinske medicine in se želijo poglobljeno ukvarjati z življenjem s sladkorno boleznijo. Program ni namenjen bolnikom, ki se vodijo v diabetoloških ambulantah, saj njim kontinuirano edukacijo zagotavlja diabetološki tim. Delavnica obsega 5 srečanj po 2 uri.


 

 

PETRA STOPAR, diplomirana medicinska sestra

 

Moja vloga v CKZ je koordinacija programa Družinska obravnava za preprečevanje prekomerne prehranjenosti in zmanjšanja telesne zmogljivosti, izvajanje Pogovornih ur za krepitev zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju in lokalni skupnosti, izvajanje delavnic Programa za krepitev zdravja:

 

   Zdravo živim - na delavnici boste izvedli osnovne informacije o pomenu zdrave prehrane, telesne dejavnosti, ne-kajenja, opuščanja tveganega pitja alkohola, obvladovanje stresa. Informacije o preprečevanju in zdravljenju kroničnih bolezni ter o brezplačnih zdravstveno-vzgojnih delavnicah, ki se jih lahko udeležite v našem CKZ.

 

   Zvišan krvni tlak -  na delavnici boste pridobili informacije o pomenu normalnih in mejnih vrednosti krvnega tlaka za zdravje, najpomembnejša znanja o zvišanem krvnem tlaku, veščine za njegovo obvladovanje in pravilno izvajanje meritev.

 

   Zvišane maščobe v krvi - na srečanju boste pridobili najpomembnejša znanja o prednostih / slabostih maščob /  holesterola ter pomenu ciljnih in mejnih vrednosti krvnih maščob za zdravje. Seznanili se boste kako vzdrževati primerne vrednosti maščob v krvi.

 

   Zvišan sladkor v krvi - delavnica je namenjena osebam z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo. Na srečanju boste pridobili najpomembnejša znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.

 

   Skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja in Individualno svetovanje za opuščanje kajenja - udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja in vzdrževanju dosežene spremembe.

 ANA STEPANČIČ, diplomirana dietetičarka

 

Dietetik v zdravstveni dejavnosti dela na področju dietetike, dobro pozna živila, vsebnost hranil ter uporabnost v prehrani, ocenjuje prehranjevalne navade in prehransko stanje ljudi, načrtuje jedilnike za posameznike in/ali za skupine prebivalcev z namenom preprečevanja bolezni ter hitrejšega okrevanja bolnikov.

 

V Centru za krepitev zdravja vam bom pomagala oblikovati osebni načrt za spremembo prehranjevalnih navad in vam nudila podporo v procesu spreminjanja prehranjevalnih navad. Sestavila vam bom jedilnik, ki vključuje zdrave prehranske izbire. Pri svojem delu uporabljam različna orodja za opravljanje prehranskega presajanja: tehtnico, različne računalniške programe idr.

 

Aktivno bom sodelovala pri skupinskih delavnicah:


   Zdravo jem in Zdravo hujšanje v okviru Programov svetovanja za zdravje za odrasle.


   Izvajala predavanja, delavnice, svetovanja o zdravi prehrani za različne starostne kategorije otrok in odraslih.


   Prehranska obravnava otrok in mladostnikov, ki so ogroženi za razvoj bolezni in stanj, povezanih z neustreznim prehranjevanjem, čezmerno hranjenostjo, debelostjo in nezdravim življenjskim slogom.

 

 

 

LARISA OBLAK, univ. dipl. psihologinja in edukantka II. stopnje psihoterapevtske smeri kognitivno-vedenjska terapija.

V Centru za krepitev zdravja delujem na področju preventive duševnega zdravja. Moje področje dela vključuje vodenje psihoedukativnih delavnic

  Tehnike sproščanja: na delavnici boste pridobili znanje za izvajanje treh najbolj znanih tehnik sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacijo). Prejeli boste navodila o tem, na kaj je treba biti pozoren pri izvajanju tehnik sproščanja ter kako pravilno izvajati tehnike sproščanja.Spoznali boste, katera vrsta tehnik sproščanja je za vas najprimernejša. Delavnica traja 2 uri.

 

Prepoznavanje in obvladovanje stresa: na delavnici boste pridobili znanje o prepoznavanju simptomov stresa in mehanizmu odzivanja na stres. O čustvenem zavedanje stresa – prepoznavanje in obvladovanje čustev, informacije o duševnih motnjah, povezanih s stresom ter veščine reševanja problemov – načrtovanje odziva na stresne situacije za izboljševanje delovanja v vsakodnevnem življenju. Delavnica obsega štiri skupinska srečanja, ki traja po uro in pol (90 minut) in individualno svetovanje, ki traja 15 minut za posameznika.

 Podpora pri spoprijemanju s tesnobo: na delavnici boste pridobili informacije o osnovnih značilnostih tesnobe in vzrokih zanjo, koristne podatke o poteku in načinu zdravljenja, veščine, kako si lahko pomagate sami in izboljšate svoje počutje, znanje o vplivu misli na čustva, vedenje in telo ter informacije o tem, kako preprečiti morebitna poslabšanja in ponovitve bolezni. Delavnica obsega štiri skupinska srečanja, ki traja po uro in pol (90 minut) in individualno svetovanje, ki traja 15 minut za posameznika.

 Podpora pri spoprijemanju z depresijo: na delavnici boste pridobili informacije o osnovnih značilnostih depresije in vzrokih zanjo, koristne podatke o poteku in načinu zdravljenja depresije, veščine, kako si lahko pomagate sami in tako izboljšate svoje počutje, znanje o vplivu misli na čustva, vedenje in telo, informacije o tem, kako preprečiti morebitna poslabšanja in ponovitve depresije. Delavnica obsega štiri skupinska srečanja, ki traja po uro in pol (90 minut) in individualno svetovanje, ki traja 15 minut za posameznika.

 

 Izvajam tudi predavanja v okviru programa Priprava na porod in starševstvo, programa Zdravo hujšanje ter programa za Prepoznavanje in obravnavo čezmerne prehranjenosti, debelosti in zmanjšane telesne zmogljivosti otrok in mladostnikov. Pripravljam tudi seminarje, predavanja in delavnice v lokalni skupnosti (podjetja, šole, Center za socialno delo, Urad za delo, različna društva, združenja in lokalne organizacije, sodelovanje na različnih dogodkih itd.) na raznolike tematike (tehnike sproščanja, spoprijemanje s stresom, nespečnost, komunikacija, medosebni odnosi, asertivnost itd.).

Cilj mojega dela je ozaveščati širšo javnost o pomenu preventive na področju duševnega zdravja ter ljudem predati znanje in veščine, s katerimi si lahko samostojno pripomorejo k izboljšanju kvalitete svojega življenja.

 

ANDREJA LAMPREHT, diplomirana fizioterapevtka

 

Izvajam različne programe za krepitev zdravja z vidika osveščanja, opolnomočenja za aktiven življenjski slog:

 

  Testiranje telesne pripravljenosti za odrasle - je namenjen osebam, starim od 19 do 69 let, test telesne pripravljenosti za starejše pa osebam, starim 65 let in več. Udeleženci pod strokovnim vodstvom opravijo sklop testov za ugotavljanje telesne pripravljenosti in pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti.

 

  Ali sem fit? - delavnica je namenjena vse odraslim posameznikom, ki jih zanima kakšna je njihova telesna pripravljenost. Udeleženci pridobijo motivacijo za spremembo gibalnih navad.

 

Gibam se – V delavnici udeleženci spoznajo pravilno in učinkovito izvajanje različnih oblik telesne vadbe kot del aktivnega življenjskega sloga in preventive pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi.

 

Zdravo hujšanje - sodelujem v multi-disciplinarnem timu strokovnjakov različnih področij, ki si prizadevamo za zdravo izgubljanje kilogramov in spremembo življenjskega sloga za vse življenje.

 

  Test hitre hoje na 2 km - je mednarodno priznan test ocene aerobne zmogljivosti. Najbolj je primeren za ljudi stare 20 do 65 let.

 

Priprava na porod in starševstvo – predavam Varno vadbo v nosečnosti in izvajam Vadbo za nosečnice.

 

Dogovorite se lahko tudi za pogovorno uro, v kateri razjasnim dileme v povezavi z gibanjem, s poudarkom na pravilnem izvajanju vaj s pravilnim dihanjem, vzdrževanjem fiziološke drže in krepitvijo mišic medeničnega dna.

 


MAJA RECEK, magistrica kineziologije

 

Kineziologija je veda o gibanju človeka. S preventivnimi aktivnostmi, delom v CKZ vam bom preko gibanja pomagala k spremembi življenjskega sloga, vas motivirala in pomagala k izboljšanju vašega trenutnega stanja ter počutja.

 

Izvajam različne programe za krepitev zdravja:

 

  Testiranje telesne pripravljenosti za odrasle/starejše - je namenjen osebam, starim od 19 do 69 let, test telesne pripravljenosti za starejše pa osebam, starim 65 let in več. Udeleženci pod strokovnim vodstvom opravijo sklop testov za ugotavljanje telesne pripravljenosti starejših in pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti.

 

  Ali sem fit? - delavnica je namenjena vse odraslim posameznikom, ki jih zanima kakšna je njihova telesna pripravljenost. Udeleženci pridobijo motivacijo za spremembo gibalnih navad. Izberete lahko enega izmed treh preizkusov: Preizkus hoje na 2km, 6-minutni preizkus hoje in 2-minutni test stopanja na mestu.

 

Sodelujem tudi pri Družinski obravnavi debelosti otrok in mladostnikov.

 

  Test hitre hoje na 2 km - je mednarodno priznan test ocene aerobne zmogljivosti. Najbolj je primeren za ljudi stare 20 do 65 let.

 

Z veseljem vam bom svetovala o ustrezni telesni vadbi in vas naučila pravilne izvedbe vaj.